Parodontitis, vitamine C en voeding

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er een relatie is tussen vitamine C en parodontitis. Vitamine C is als antioxidant belangrijk voor onze afweer en heeft indirect effect op het mondweefsel. Deskundigen adviseren dagelijks 200 mg vitamine te consumeren om een optimale bloedwaarde te bereiken.

Het blijkt dat parodontitispatiënten een lagere plasmawaarde van vitamine C in het bloed hebben. Ook is aangetoond dat er verschillen zijn tussen mensen in het opnemen van vitamine C in het bloed, vooral wanneer de inname via voeding laag is. Niet iedereen neemt vitamine C even goed op. Mogelijk ligt dat aan een genetische variatie in de transporteiwitten. Pas bij 100 mg vitamine C stijgt bij iedereen de bloedwaarde boven de 4mg/L uit, wat betekent dat niemand meer een tekort aan vitamine C heeft. Bij 200 mg per dag heeft iedereen een plasmawaarde van boven de 10 mg/L, de hoeveelheid die nodig is voor optimale functie.

200 mg vitamine C per dag

Je kunt dus het beste uitgaan van 200 mg vitamine C per dag. Hoe komt je hieraan? Allereerst door voldoende groente en fruit te eten. Kiwi’s bijvoorbeeld: twee stuks per dag zorgen gemiddeld voor 150 mg vitamine C. Wil je weten hoeveel vitamine C er in andere soorten fruit en groenten zit? Kijk eens op www.vitamineinfo.nl.

Parodontitis en voeding

Verminderde afweer is niet goed voor het tandvlees. Goede voeding helpt de afweer op niveau te houden. Goed kauwen draagt trouwens ook in meerdere opzichten bij aan de algehele gezondheid. De onderstaande voeding is belangrijk voor gezond tandvlees:

Calcium – Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies. Calcium komt vooral voor in melk en kaas, en ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en aardappelen.
Magnesium – Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium. Magnesium zit in cacao, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten. Ook groente en ongepelde granen zijn rijk aan magnesium. Verder kan water een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium.
Omega 3 – Omega 3 maakt een stof aan die ontstekingsremmend is. Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten.
Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels.
Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking. Vitamine D kan je opdoen door buiten te zijn. Vitamine D zit ook in vette vis, margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dagelijks 10 mg extra vitamine D wordt aanbevolen voor mensen die onvoldoende buiten komen en/of ouder zijn dan 50 jaar (vrouwen) of 70 jaar (mannen).
Vitamine E – Vitamine E verlaagt de ontstekingsreactie bij parodontitis. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.
Zink – Zink heeft indirect effect op het mondweefsel. Zink zit in volkoren producten, vlees, vis, noten, peulvruchten en rijst.

Bronnen:

Verslag lezing drs. T.M.H. de Jong door Lieneke Steverink-Jorna voor dental INFO d.d. mei 2014
Artikel ‘Welke voeding bij parodontitis?‘ op dental INFO

 

 

 

 

De Nederlandse Hockeybond stelt dragen van gebitsbeschermer verplicht

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten dat het dragen van een mondbeschermer verplicht wordt gesteld. Dit geldt voor alle categorieën spelers (junioren/senioren) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. De nieuwe maatregel wordt per ingang van het hockeyseizoen 2015-2016 van kracht. Tevens adviseert de KNHB om ook bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de mondbeschermer te dragen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Relatie tussen roken en verhoogd risico mondinfectie met HPV 16

Er is een sterk verband tussen roken en een infectie in de mond met het humaan papillomavirus 16 (HPV 16). Dit blijkt uit onderzoek van de John Hopkins Universiteit, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.


Het HPV 16-virus is een sexueel overdraagbaar virus dat gerelateerd is aan 80% van de plaveiselcelcarcinoma in de oropharynx (keelkankers), blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het aantal mensen met deze keelkankers is de afgelopen 20 jaar met 225% gestegen.

Studie
Aan de studie deden 6.887 volwassenen mee. Daarvan waren 2.012 rokers en 63 deelnemers hadden een HPV 16-infectie in de mond. De groep rokers bestond in vergelijking met de niet-rokers vooral uit mannen met een lagere opleiding en met meer orale sekspartners. De aanwezigheid van HPV 16 in de mond bleek groter bij rokers (2%) in vergelijking tot niet-rokers (0,6%). De aanwezigheid van nicotine bleek tevens hoger bij deelnemers met een HPV 16-infectie in de mond. Het meten van cotinine in het bloed toonde aan dat het roken van 3 sigaretten per dag het risico op een HPV 16-infectie met 31% verhoogt. Het meten van NNAL in urine toonde aan dat het equivalent van 4 sigaretten per dag het risico op een HPV 16-infectie verhoogt met 68%.

Verband
De studie toont aan dat er een verband is tussen roken en het HPV 16-virus. Het is niet bewezen dat roken het makkelijker maakt om besmet te raken met het virus. Gebruikers van tabak stellen zich vermoedelijk vaker bloot aan ander risicogedrag, zoals meer orale seks, waardoor het risico op infectie met het virus toeneemt. Mensen die niet roken lopen ook risico op een infectie in de mond met HPV 16, vooral als ze in mee-rook situaties komen.

De uitkomst van de studie geeft tevens een mogelijke verklaring waarom ook mensen met een partner gedurende het leven - mensen met een weinig wisselend sexverleden - toch keelkankers ontwikkelen gerelateerd aan het HPV 16-virus.

Bron:
JAMA 8 October 2014 - Journal of the American Medical Association: Gebruik van tabak en orale HPV-16 infectie, Carole Fakhry, Maura L. Gillison, Gypsamber D’ Souza